RAMOVI ZA TV SLIKANJE

PIŠE MIROSLAV JOVANOVIĆ, NOVINE KRAGUJEVAČKE

 

Televizija Kragujevac, pride manje aktraktivni Radio, trebalo bi 11. avgusta da dobiju novog vlasnika. Za taj dan u Beogradu je zakazano otvaranje ponuda za privatizaciju, s početnom cenom od 85 hiljada evra. Da li će biti zainteresovanih kupaca?

Garantovano hoće, jer je prema pouzdanim varoškim abrovima izdat „nalog” da RTK mora da se kupi „pa neka košta koliko košta”. Oni koji misle  „da ne košta ništa” možda se razumeju u medije, ali ne i u politiku, pošto u debelim hladovinama julske žege teku ozbiljni procesi medijske politizacije. Nije greška, to je pravo ime onog što se zvanično zove – privatizacija.

Otvoreno pitanje je da li će kandidata za nove gazde imati i jedni i drugi, tj. i vlast i opozicija? Na taj odgovor ipak će morati da se pričeka do same aukcije, jer će tek onda postati javno ko su kupci, tačnije ko za „čije ime kupuje”, a dotle će potrajati rovovska borba i nadmudrivanje pretendenata. Licitaciono nadmetanje moglo bi i da uveća početnu cenu, ali to je ćar samo za državu.

U nadmetanju za TV slikanje u Kragujevcu ovdašnja vlast trenutno je u hendikepu, jer su se u drugoj gradskoj televiziji sa regionalnom frenkvencijom, Kanalu 9, upravo desile promene koje će se svakako odraziti i na njen informativni program. U tišini i bez vesti u rubrici „iz naše kuće”, višegodišnju urednicu Sonju Radošević zamenila je Jovanka Marović, koja se u odjavnim špicama potpisuje kao odgovorna urednica K9.

Poznato je da su Jovanku Marović naprednjaci po preuzimanju vlasti u Kragujevcu najurili sa mesta direktora RTK i ona je prvi smenjeni rukovodilac iz stare postave nakon prevrata oktobra prošle godine. Marovićka je nedavno, sa još petnaestak novinara gradskog Radija i Televizije, napustila ovu medijsku kuću, a sa njom su u Kanal 9 došle i Bojana Vlajović Savić, zrela novinarka političke rubrike, Maja Bukumirović i šef tehnike Branko Vlajović. Priča se da ovi transferi još nisu dovršeni.

Jovanka Marović izjavila je da je reč o „profesionalcima na koje je nemoguće vršiti pritisak bilo koje vrste”, a uočljive su i promene u informativnom sadržaju Kanala 9. Više je rubrika kritički intoniranih prema gradskoj vlasti, bolje je „pokrivanje” događaja koje poslušni mediji preskaču, prisutnija je reč (i slika) opozicije, građana kojima se ne „seku” izjave.

Dežurni „analitičari”  ošacovali su da je vaskrsla „Verkova televizija”, samo na drugom kanalu, profesionalno gledano nova uređivačka formula, koja uvažava slobodu izražavanja, svakako će imati podršku, međutim kisele face predstavnika vlasti govore o njihovom osećaju da su „izgubili” jednu gradsku televiziju.

Uzgredno pitanje  je ko će dati novce za TV Kanal 9 čiji je nominalni vlasnik Dragan Jovović (likvidirano „Takovo osiguranje”), a koji je nedavno izjavio da je „digao ruke od televizije”, verovatno će biti rešeno u skladu sa krilaticom „da informacija nema cenu”, ma šta to značilo.

 

Dakle, kockice su se tako poređale da je sada u žiži pitanje – čija će biti privatizovana Radio Televizija Kragujevac, s tim što uvek valja razlikovati vlasnika firme od „vlasnika” informacija. Mogući rezultati su nerešeno 1:1 ili 2:0 za manjinu, kladionice već rade.