LEGO LIGA ROBOTA

Takmičenje FLL

Ovogodišnje takmičenje FLL, poznatije kao Lego liga robota na kome se takmiče timovi učenika, programera mini robota sačinjenih od Lego kockica i komponenti biće održano i u Kragujevcu u Prvoj gimnaziji u ponedeljak, 21. decembra.

FIRST LEGO League (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), odnosno FLL je program iz oblasti robotike za decu od 9 do 16 godina, koji je osmišljen sa ciljem da najmlađe zainteresuje za nauku i tehnologiju – i nauči ih važne poslovne i životne veštine. FLL se ne događa samo u učionici. Timovi, u kojima učestvuje do desetoro dece sa najmanje jednim odraslim vođom (coach), mogu biti i članovi već postojećih klubova ili organizacija, ili jednostavno drugari koji žele da zajedno budu deo nečeg zanimljivog.

Ono što je interesantno jeste da vođe timova ne moraju da budu iskusni tehničari ili inženjeri. U FLL, deca rade sav posao. Njihov zadatak sastoji se u programiranju robota ( koristeći LEGO® MINDSTORMS® robot set), kako bi osvojili poene na tabli (playing surface) na kojoj se simulira konkretan, temom određen porblem.

U svetu se ovo nadmetanje održava od 1998. godine a u Srbiji od prošle.

Takmičenje će se održati u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u ponedeljak, 21. decembra od 11 do 13 sati.