Izbor za „Najlepši BRK Šumadije“

Kragujevački Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine organizuje, u sklopu projekta „MOVEMBER“, izbor za „Najlepši BRK Šumadije“ u nedelju 29. novembra 2015. god u kafeu „DVOR“, sa početkom u 20h.
Pozivaju se muškarci svih uzrasta da neobrijani dođu na ovaj izbor, a nosioce najlepših brkova očekuju i vredne nagrade. Žiri će činiti tri člana lepšeg pola, koje će po raznim kategorijama ocenjivati kvalitet i kvantitet brkova, brade i sveukupni doživljaj kandidata. Cilj, ovog događaja, kao i projekta „MOVEMBER“ uopšte, je podizanje svesti muškaraca o značaju očuvanja svog reproduktivnog, mentalnog i sveobuhvatnog zdravlja.
MOVEMBER je internacionalna kampanja, pokrenuta pre više od 10 godina, koja se sprovodi jednom godišnje, tokom čitavog novembra. Ideja je da se što veći broj muškaraca uključi u izazov puštanja brkova tokom mesec dana, a sve sa ciljem podizanja svesti o očuvanju zdravlja kod muškaraca. Poseban akcenat je stavljen na očuvanje mentalnog i reproduktivnog zdravlja muškaraca, i podizanje svesti o učestalosti karcinoma testisa i karcinom prostate. Po prvi put se ovaj vid kampanje, projekat MOVEMBER, sprovodi i u Kragujevcu, u organizaciji kragujevačkog Komiteta za Međunarodnu Saradnju Studenata Medicine IFMSA-Serbia, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta preko Udruženja „Sunce“ kao resurs centra za Podunavski, Šumadijski i Pomoravski okrug, kao deo programa „Mladi su zakon“. Tokom novembra, kao deo ovog projekta, organizovano je niz aktivnosti u Kragujevcu. Prva u nizu je bila "grow a MOUSTACHE PARTY" žurka početkom novembra u Caffe "Dvor"-u, na kojoj su se zainteresovani muškarci uključili u izazov puštanja brkova tokom čitavog novembra. Dan ranije, u subotu, je promovisan ovaj projekta u Šoping centru Kragujevac PLAZA, gde su se građani informisali o svim aktivnostima vezanim za ovaj projekat i temama koje su njime obrađene. Pre samog izbora će se održati dva predavanja I radionice na ovu temu. Sve informacije o ovom projektu možete dobiti na fejsbuk stranici projekta www.facebook.com/movember.kragujevac.serbia, a svaka objava na društvenim mrežama o ovom projekatu nosiće oznaku #MOVEMBER_KG. Zvanični slogan ovog projekta u Kragujevcu je "PUŠTAJMO BRKOVE!"
Karcinom testisa pogađa 3-5% muškaraca, a največi procenat obolelih je starosti 20-35 godina. Iako važi za jedno od najinvazivnijih karcinoma, ranim otkrivanjem izlečenje je potpuno u čak 95% slučajeva. Stoga je neophodno da se maldi edukuju o ranim simptomima bolesti, kako da ih prepoznaju i kome da se obrate za pomoć. Samopregled testisa je najjednostavniji način ranog otkrivanja ove bolesti, koja se obično prezentuje pojavom tvrde kvržice na testisu i njegovim uvećanjem, koje može biti bolno.
Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine – Srbija
International Federation of Medical Students’ Associations – Serbia
IFMSA-Serbia - Generalni Sekretarijat, Dr Subotića 8 (Dekanat Medicinskog Fakulteta), 11129 Beograd 102
tel/fax: 011/3610-776, 065/3610-776, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., www.ifmsa-serbia.org
žiro račun: 265-1100310000641-66