JAZZ FESTIVAL KRAGUJEVAC 29-30.10.2015.

  Zvuci vrhunskog džeza ponovo će se čuti u Kragujevcu. U četvrtak 29. oktobra 2015. godine počinje 16. Internacionalni Jazz Festival Kragujevac.

Festival traje 2 dana, 29. i 30. oktobra, a svi koncerti biće održani u Knjaževsko- srpskom teatru.

Program obe večeri počinje u 20 časova. Cena ulaznice za jedno veče je 600 dinara, a dvodnevni komplet 1000 dinara.

 

U četvrtak 29. oktobra, Festival otvara Lia Pale, mlada austrijska umetnica koju mediji često opisuju kao jednu od najintrigantnijih i najseksipilnijih novih evropskih autorki.

Nakon Lije Pale, iste večeri nastupiće duo iz Nemačke, čuveni saksofonista Christof Lauer & Rainer Tempel, pijanista. Ova dva sjajna umetnika poznata, između ostalog, i po svom radu sa velikim sastavima širom sveta, u Kragujevcu predstavljau izuzetno zanimljivo čitanje kompozicija legendarnog Sidnija Bešea.

 

U petak, 30. oktobra, publika će prvo čuti Serbian jazz BRE!, bend koji je ustvari najtačnije nazvati multimedijalnim projektom, i koji se predstavlja albumom „Serendipity“ iz aprila ove godine uz VJ-ing idejnog tvorca projekta Ivana Grlića.

Od 21.30 na scenu izlazi danski trio Firebirds, sastavljen od istaknutih muzičara danske džez scene, poznat između ostalog i po spajanju dela klasičnih kompozitora sa džez muzikom, ali i mešavini bluza, surfa, slobodne improvizacije u avangardnom duhu.

Internacionalni jazz festival Kragujevac pomogli su: Skupština grada Kragujevca, Goethe Institut Beograd i Austrijski kulturni centar.

 

 

 

O IZVOĐAČIMA:

 

                                   

                   

Lia Pale je nova zvezda evropske i austrijske džez scene. Posle debi albuma “Gone Too Far” na kome je nadahnuto obradila pesme iz Šubertovog opusa “Zimsko putovanje”, na drugom albumu “My Poet’s Love” izvodi originalnu muziku na poeziju Rajnera Marije Rilkea i Hajnriha Hajnea. Pored vrhunskog glasa, Liu samu opisuju kao intrigantnu, senzualnu i seksipilnu, jer u svojim nastupima kombinuje džez, klasiku i kabare.

 

 

                        

Kristof Lauer je čuveni nemački saksofonista, uspešan lider raznovrsnih projekata sa kojim je osvojio prestižne nagrade u Nemačkoj i drugim zemljama Evrope. U duetu sa Rajnerom Tempelom, cenjenim kompozitorom i aranžerom, izvešće kompozicija iz repertoara legendarnog izvođača ranog džeza, klarinetiste i sopran saksofoniste Sidnija Bešea. Tempel je napisao originalne aranžmane, u savremenom orkestarskom maniru. Album “Petite Fleur” dobio je ECHO nagradu (nemački Gremi), kao najbolje ostvarenje za velike sastave u 2014. godini.

 


SERBIAN JAZZ BRE!
  projekat nastao je 2011. godine, sa idejom da spoji muzičku i vizuelnu umetnost, kao i da promoviše srpski i balkanski džez, na nov način. Muzički deo projekta okupio je značajne srpske muzičare, formirajući svojevrsni umetnički izraz koristeći, kako jezik savremenog džeza, tako i bogato muzičko nasleđe Balkana. Integralni deo nastupa su i video projekcije. Bend u sastavu:  Aleksandar Jovanović Šljuka – klavir, klavijature, Marko Fabry – bas gitara, Aleksandar Cvetković – bubnjevi i Maks Kočetov-saksofon, Uroš Šećerov – udaraljke stvara plodnu podlogu za istraživanje i vizuelni izraz Ivana Grlića kao video džokeja, koji u duhu džeza, koristeći  improvizaciju prati odsvirane note i prenosi svoje impresije na ekran.

 

The Firebirds čine istaknute ličnosti savremene danske džez scene – Stefan Pasborg (bubnjevi), Anders Banke (saksofon) i Anders Filipsen (klavijature). Trio je dobio ime po baletu “Žar ptica”, Igora Stravinskog, uključujući u repertoar obrade kompozicija ovog autora, kao i drugih kompozitora klasične muzike 20. veka (Hačaturjan, Rimski-Korsakov, Čajkovski). Povodom 150-godišnjice rođenja slavnog danskog kompozitora Karla Nilsena, u novom programu bave se njegovim stvaralačkim opusom. Mešavina džeza, slobodne improvizacije, surfa, bluza i klasike, u avangardnom duhu.