KATARINA RADOVIĆ: "KAD PRESTANEŠ DA SE ČEŠLJAŠ, PRESTAĆU DA TE MRZIM"

У Галерији Народног музеја Крагујевац у уторак 18. јула 2017. у 19 сати, отвара се изложба Музеја Афричке уметности  „Кад престанеш да ме чешљаш, престаћу да те мрзим“ кустоскиње Иване Војт.  На изложби је представљена серија фотографија београдске уметнице Катарине Радовић, која приказује девојчице, девојке и жене, које истрајавају у вишечасовним третманима фризирања, често веома непријатним и болним, како би одговориле на идеале лепоте конструисане у њиховој средини, преносећи атмосферу салона у сенегалском граду Сен Луј.

Изложбени простор својом организациом асоцира на аутентичан фризерски салон у коме су настале саме фотографије. На полицама су изложени: чешљеви, фенови, пешкири и фарбе за косу, а у витринама необичан прибор за фризирање. У малој чекаоници посетиоци изложбе могу прелистати специјализоване сенегалске часописе за фризуре и одгледати документарни филм о лепоти: „Лицем у лице“ ауторке Мам Вури Ћубу, који је снимљен у Сен Лују, док се у позадини чује сенегалски поп и народна песма „Миниамба“ која је ауторку фотографија инспирисала током боравка у Сенегалу.

Након отварања изложбе биће организовано стручно вођење кроз поставку, разговор са уметницом, док ће се радионица за децу, узраста од 4 до 12 година,  одржати сутрадан, у среду 19. јула 2017. од 11 сати, под називом  „Порука у коси – Афрички стилови фризура и украшавање главе“.

Изложба ће бити отворена до 15. септембра 2017. године.